|
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ciekawe miejsce - województwo w | |
Miejsce: Warszawa Wilanów - Kuźnia Królewska |
Opis: Na planie Warszawy z 1935 roku Wilanów określany był mianem Dobra Wilanów. Ja nazywam Królewskim Wilanowem. Piękna barokowa rezydencja królewska i magnacka wraz z okazałym parkiem jest jednym z reprezentacyjnych i najlepiej kojarzonych zabytków stolicy. Idąc od parkingu w stronę pałacu mija się po lewej stronie okazały murowany budynek dawnej kuźni. Dzisiaj jest tam restauracja o nazwie Kuźnia Królewska. Historia kuźni wilanowskiej sięga czasów króla Jana III Sobieskiego, kiedy to hetman wyruszyłz wojskiem w 1683 z Krakowa na wojnę z Turkami. Wtedy do pracy w polowej kuźni królewskiej zaciągnął się kowal Stanisław Kafarek. Po powrocie z wojen do Polski, król wysoko ocenił przywiązanie kowala do spraw Polski. Wraz z rodziną sprowadził go do Wilanowa, nadając mu kawał gruntu ze swego ogrodu i 6mórg łąki. Do tego nakazał wybudować kuźnię. Była to prawdopodobnie budowla drewniana, na ścianie której umieszczono napis:
KOWALOWI I ŻOŁNIERZOWI
ZA WIEDEŃSKĄ WYPRAWĘ
KRÓL JAN
Obecny murowany budynek powstał w XVIII wieku. Ma kształt prostokąta z wysokim dachem czterospadowym. W środku były pomieszczenia z piecem kowalskim, dla kołodzieja, wozownia oraz mieszkanie kowala. Ten układ pomieszczeń został zachowany po dziś dzień.
Ostatnim kowalem wilanowskim do pierwszej połowy lat sześćdziesiątych XX wieku był Pan Derda. Po gruntownym remoncie i adaptacji kuźni na cele restauracyjne, ajentką została Beata Artemska, wybitna polska tancerka, śpiewaczka, aktorka teatralna i kabaretowa. Organizowała tam przy świecach i winie wieczory teatralne, na które zjeżdżała elita Warszawy.
Obecnie KUŹNIA KRÓLEWSKA jest renomowaną restauracją Wilanowa i Warszawy.
Zapraszam do odwiedzenia tego historycznego miejsca.
Opracowała i foto Monika Pszczółkowska
|
| | | | | | | | |
| |
| | | | | | | |
|